Må du ha svar på alt før du starter behandling med eggdonasjon?

Det er mange spørsmål man ønsker svar på før eggdonasjon og assistert befruktning. Men ikke alle spørsmål kan besvares – og mange er heller ikke nødvendig å ha svar på i forkant.

Å skulle gå igjennom behandling med eggdonasjon kan fremme en del tanker og spørsmål hos de kommende foreldrene. Alle ønsker vi å bli gode foreldre, og vi kan raskt dra frem barneperspektivet allerede før graviditeten inntreffer.

Det er helt normalt å ha spørsmål som;

  • Vil jeg føle at barnet er mitt, vil jeg knytte meg til barnet?
  • Når skal jeg fortelle barnet at det er kommet til verden ved hjelp av donasjon?
  • Vil barnet avvise meg?

Vi skal ta fatt på noen av disse spørsmålene og forhåpentligvis komme til den innsikt at det ikke er alle spørsmål som kan besvares før eggdonasjon, og at man kan likevel tillate seg å starte behandlingen med en indre tillit til at det kommer til å gå bra.

Først og fremst må jeg understreke at det er kjærlighet og mors- og farsinstinktet som ligger til grunn for ønsket om barn. Behovet for å skape en familie ligger naturlig i oss. Vi er født med to veldig sterke instinkter – det ene er formeringsinstinktet, og det andre er overlevelsesinstinktet.

Når vi møter motstand på en av disse to instinktene, trigger det oss veldig sterkt, og det i seg selv kan være drivkraft som får oss fremover i et barneprosjekt som ble annerledes enn det vi hadde sett for oss.

Hvis du ser nøye på spørsmålene som jeg har skissert over, ser du at alle spørsmålene er fremtidsrettet og det er ingen fasit eller statistikk på svaret. Negative tanker som vi ikke kan svare på eller har bevis for, kalles grubling og bekymringstanker.

Utfordringen for mange eggdonasjonpasienter er at de har vært gjennom mislykkede IVF-forsøk med egne egg i forkant og er slitne. Det er vanskelig å håndtere bekymring når man er sliten og har lite energi.  Disse tankene er da ikke produktive og utviklende for oss – de bremser prosessen og tapper oss for energi. Samtidig er det helt normalt å vurdere frem og tilbake, sette det positive opp mot det negative, når man skal ta en så viktig avgjørelse som å skape et barn ved hjelp av eggdonasjon.

Så over til de ubesvarte spørsmålene:

Det er ikke alt vi kan tenke oss frem til. Vi må faktisk erfare. Vi må erfare hvordan det er å gå gravid, erfare hvordan vi naturlig knytter oss til barnet i magen og erfare å skape et bånd til barnet – uavhengig av hvor eggcellen kom ifra. Vi må erfare gleden over det skapte barnet. Dette er en følelse og erfaring som det er vanskelig å planlegge og tenke seg til i forkant.

Det er viktig å ha en indre tillit til seg selv og sin egen omsorgsevne.

Spør deg selv; er du glad i mennesker som ikke er i genetisk familie?

Hva ville du gjort om et barn ble lagt utenfor døren din og du oppdaget det på vei ut? Ville du skrittet over, eller ville du tatt det opp og vist barnet omsorg? Mest sannsynlig ville du gjort det siste. Omsorgsevnen ligger naturlig i oss.

Hvordan relasjonen til ditt barn kommer til å bli, og når og hvordan du skal formidle til barnet at det er av donasjon, vil blant annet være avhengig av personligheten til barnet.

De fleste som skal gjennom behandling med donasjon, er mest opptatt av hårfarge, øyefarge, høyde og vekt. Dette er selvfølgelig for å matche utseende. Det som vil være det mer avgjørende for relasjonsbygging og tilknytning, er personligheten til barnet.

Det vil derfor være vanskelig å tenke seg til og planlegge i detalj hvordan relasjonen vil utvikle seg.

Når og hvordan man skal formidle til barnet at det er av donasjon, vil også være avhengig av barnets personlighet. Det vil være to ulike måter å formidle til et «hardbarka» barn, eller et mer sensitivt barn. Du kan ikke vite i forkant av en graviditet hvilken personlighet barnet ditt vil ha.

Mange er redde for at de vil bli avvist av barnet når det er i tenårene fordi de ikke er genetiske foreldre. Det er viktig å formidle til barnet i tidlig alder, mellom 5-8 år, om eggdonasjonen, slik at dette ikke kommer som en overraskelse for en tenåring.

Det er foreldrene som er bakgrunnen for barnets eksistens og det er viktig å formidle dette. Alle tenåringsbarn vil finne foreldrenes «svake» punkt og bruke det i en periode for det det er verdt. Slik er det å være tenåring.

Da er det viktig å stå i den stoltheten, sikkerheten og kjærligheten, og ikke minst takknemligheten for å være foreldre, slik at donasjonen ikke vil bli et «svakt» punkt.

Slik jeg beskriver ovenfor er det følelser, tanker og handlinger vi ikke kan planlegge i detalj. Vi må forstå at det er enkelte ting her i livet som må få tid til å utvikles og modnes.

Det er kjærlighetshistorien du skal formidle til ditt barn, historien om hvordan det kom til denne verden ved hjelp av dere som foreldre.  

Dere er i ferd med å skape innledningen på denne historien, det er ikke nødvendig, eller mulig å få svar på hverken hoveddel eller avslutning akkurat nå. Akkurat nå er det nok med innledningen og tilliten til en positiv handling og slutt.

Kom igang!

Tone Bråten
Familieterapeut med fertilitet som spesialfelt.

Par og single som går gjennom fertilitetsbehandling hos Klinikk Hausken får tilbud om veiledning og emosjonell støtte av Tone som en del av behandlingen.

Tone gir også profesjonell veiledning før man eventuelt begynner med behandling hos Klinikk Hausken. Det kan blant annet være aktuelt for de som prøver å bli gravid hjemme eller for de som er i en prosess med donasjon.

Les mer hvordan en famileterapeut kan hjelpe deg. Du kan også kontakte Tone dersom du har spørsmål.

Aktuelle artikler.

Stadig flere norske kvinner ønsker å fryse egg.

Det er nå mulig for kvinner å fryse ned egg på ikke-medisinsk grunnlag. Endringer i Bioteknologiloven i 2020 muliggjør dette. Det betyr at for de som ikke har funnet den rette eller av andre grunner ikke ønsker å bli gravid akkurat nå, kan fryse ned egg og dermed forlenge sin fertile alder. Nedfrysing av egg

Assistert befruktning (IVF) og motivasjon

Mannen min og jeg har ikke samme motivasjon på vei mot drømmen om å få barn. Hva gjør jeg?Kjenner du på at det er du som må gjøre ALT på veien til graviditet og at mannen din ikke er like motivert?Er det du som føler deg som prosjektleder?Er det du som går mest i kjelleren

Må du ha svar på alt før du starter behandling med eggdonasjon?

Det er mange spørsmål man ønsker svar på før eggdonasjon og assistert befruktning. Men ikke alle spørsmål kan besvares – og mange er heller ikke nødvendig å ha svar på i forkant.Å skulle gå igjennom behandling med eggdonasjon kan fremme en del tanker og spørsmål hos de kommende foreldrene. Alle ønsker vi å bli gode

Eggdonasjon - ønsker du å donere egg?

Nå nærmer det seg oppstart eggdonasjon. Arbeidet med forskriftene er ferdig og nå gjenstår bare høringsprosessen.Dette blir veldig spennende og vi gleder oss til å starte opp. Vi har fått godkjenning for eggbank i Oslo og Haugesund. Pasienter fra Vestlandet vil donere egg i Haugesund og det samme gjelder de parene som trenger eggdonasjon for

Eggdonasjon hos Klinikk Hausken

Nå nærmer det seg oppstart eggdonasjon. Arbeidet med forskriftene er ferdig og nå gjenstår bare høringsprosessen.Dette blir veldig spennende og vi gleder oss til å starte opp. Vi har fått godkjenning for eggbank i Oslo og Haugesund. Pasienter fra Vestlandet vil donere egg i Haugesund og det samme gjelder for de parene som trenger eggdonasjon

Hva er mikro-TESE?

Mikro-TESE er mikroskopisk assistert leting etter sædceller i testikkel.

Anbefaler spiral til yngre kvinner

Det er en myte at spiral er et prevensjonsmiddel som kun kan brukes av kvinner som har født barn. Kvinner i alle aldre kan bruke spiral, og det har kommet flere ulike typer på markedet slik at du kan velge den spiralen som passer best for deg. Blant annet har det kommet en minispiral, som

Kvinner, alder og graviditet - en russisk rulett

Dr. Jon Hausken forteller om hva alder har å si for fertilitet og sjansen for å bli gravid. Dr. Jon Hausken er klinikksjef og grunnlegger av Klinikk Hausken, Norges største IVF klinikk med avdelinger i Bergen, Haugesund og Stavanger.Dr. med. Jon W. HauskenSpesialist i gynekologi og obstetrikk

Det er ikke alltid bare egget sin feil

Vi vet at kvaliteten på eggene reduseres med alder. Med det mener man at flere og flere egg har DNA skade. Hos en kvinne som er 40 år så er bare 1 av 10 egg normale. Det er derfor det er vanskeligere å bli gravid med økende alder.MEN dette skjer også hos menn. Flere og

Klinikk Hausken starter i Stavanger

Klinikk Hausken er Norges største private IVF klinikk. Av samtlige IVF klinikker i Norge er det nå kun Rikshospitalet som gjør flere behandlinger per år. Ikke bare har vi vokst til å bli en stor aktør innen assistert befruktning, men tilbyr også den nyeste og beste teknologien. Vi har alltid fokus på parets individuelle situasjon

Eggdonasjon, hva er problemet?

Vi på klinikk Hausken sier JA til eggdonasjon! Hvis samfunnet godtar sæddonasjon må vi også si ja til eggdonasjon. Jeg kan ikke se noen prinsipiell forskjell på dette. Hvis en mener at eggdonasjon er noe annet enn sæddonasjon så betyr det at far ikke er like viktig som mor.Hva er problemet? Det blir hevdet at

Påvirker høy BMI resultatene ved IVF behandling?

Det sies at overvekt påvirker sjansen for å oppnå graviditet etter IVF og videre at sjansen er stor for at en evt. graviditet vil ende med abort. I tillegg hevdes det at svangerskapet innebærer stor risiko for mor og barn. Men stemmer dette?Mange klinikker tilbyr ikke behandling til kvinner med BMI over 30.De aller fleste

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Fertilitetsbehandling kan lett blir litt komplisert. Vi har derfor laget flere oversiktssider for ulike situasjoner og behov. Her finner du den mest aktuelle informasjonen samlet på ett sted.

Er det første gangen dere vurderer IVF og fertilitetsbehandling?

Her finner dere den viktigste informasjonen som er mest aktuell for par som ikke har hatt tidligere forsøk.

Ønsker du inseminering med donorsperm eller IVF med donorsperm?

Dette er behandlinger og informasjon som er mest nyttig for deg som er singel.

Har dere hatt tidligere forsøk i det offentlige eller annen privat klinikk uten å lykkes? Da er det er viktig å komme til bunns i hvorfor.

Her finner dere  informasjon og behandlinger som er tilpasset akkurat dere.

Ønsker dere inseminering med donorsæd (IUI Donor) eller IVF med donorsæd (IVFD).

Her finner dere en oversikt på behandlinger og informasjon som er nyttig for lesbiske par.

Vurderer du å utsette graviditet og samtidig gjøre det du kan for å få et positivt resultat i fremtiden?

Her finner du en oversikt og informasjon som er mest nyttig for deg.

Ønsker du å kartlegge din fertilitet selv om du ikke planlegger barn med det første?

Her finner du den informasjonen som er mest aktuell for single kvinner og menn.