Anbefaler spiral til yngre kvinner

Det er en myte at spiral er et prevensjonsmiddel som kun kan brukes av kvinner som har født barn. Kvinner i alle aldre kan bruke spiral, og det har kommet flere ulike typer på markedet slik at du kan velge den spiralen som passer best for deg. Blant annet har det kommet en minispiral, som er spesielt designet for unge kvinner som ikke har født. Den er litt mindre enn andre spiraler, og sitter inne i tre år i stedet for fem år.

 

Hormonspiral er det sikreste prevensjonsmiddelet som finnes. I løpet av 3 år vil over 10 % av jenter under 21 år som bruker p-piller bli gravide, mens ved bruk av spiral er det bare 1 % som blir gravid. Har du først fått satt inn spiralen, er du beskyttet helt til du tar den ut igjen.

 

Fordi hormonene hovedsakelig bare virker lokalt i livmoren, har hormonspiralen svært få bivirkninger. Den vanligste bivirkningen er sjeldne og mer sparsomme blødninger, og hormonspiral brukes derfor også som behandling for kraftige menstruasjonsblødninger.

 

For kvinner som ikke har født, kan selve innsettingsprosedyren noen ganger være litt mer ubehagelig enn for kvinner som har født. Vi gynekologer har lang erfaring med dette, og utfører prosedyren på mest mulig skånsomt vis. Det er også godt å vite at spiralen er lett å fjerne når du ønsker det, og at bruk av spiral ikke reduserer dine sjanser for å bli gravid senere.